Genel

Normal Ofset Baskı ile Varak Yaldız Baskı Arasındaki Fark

Ofset Normal Baskı ile Varak Yaldız Baskı Arasındaki Fark

Sitenizde çok sorulan sorulardan biri davetiyenin üstüne basılan yaldız baskı (varak baskı) ile ofset baskı (normal baskı) arasında ki fark çok sorulan ve merak edilen bir soru olduğu için bizde bu konuyu blog sayfamıza taşımak istedik.

 

Öncelikle standart olan çok fazla kullanılan ve ekonomik olan davetiye üzerine baskı yapmak için kullanılan ofset baskı (normal baskı) ele alalım. Kısaca açıklamak gerekirse matbaa boya baskı ile gesnetler makinesi ile basıla bilen ofset baskıdır. Günümüz de teknolojinin ilerlemesiyle yazıcılarla da bu iş yapıla bilmekte. Yani matbaa boyası, mürekkep, kartuş gibi malzemelerle basılma işlemi oluyor. Bir çok renk basılabilen standart bir baskı türüdür. Ucuz ve hızlıca yapılabilen bir baskı türüdür.

 

Gelelim asıl ve meşakkatli baskı türü olan davetiye üzerine baskı yapmak için kullanılan yaldız baskı (varak baskı) ele almaya. Tabi teknoloji ne kadar ilerlediyse de hala ilk makineler kullanarak basılan varak yaldız baskı çok ustalık gerektiren bir baskı türüdür. Çünkü tamamen ayarı makine başındaki ustaya bağlı olarak basılabilen ustanın el ayarıyla baskının düzgün ve doğru yerine ayarlanmasını kendi tecrübesiyle yapmaktadır. Ofset baskıdan farklı olarak metal demir levhalara basılacak bilgilerin yani klişe adıyla bilinen bu apart makinenin kazanına 120 derece sıcaklığa getirilecek hazır hale getirilmesi oldukça zor bir işlemdir. Birde yaldızı var makineye bağlanan genellikle altın, gümüş, bronz olarak renkleri kullanılan canlı bir gürünüm veren ambalaj, folyo gibi bir parçanın 120 derece sıcaklıkla kağıdın üstüne geçmesini sağlayan işlem varak yaldız baskı işlemidir. Makine sayesinde sıklıkla ısınan metal ve metalin üstünde kurşun harf gibi yazıların folyo dan kağıdın üstüne işlenir.  Birçok zor işlemden geçerek ortaya canlı ve parlak bir baskı görünümü çıkmaktadır.

Bunun tabi yaldız kullanılmadan da yapılma yöntemi vardır işlemler aynı fakat arada folyo yoktur. Bu sayede günümüzde kullanılan kabartma işlemini gerçekleştirir. Matbaacılık dilinde gofre baskı olarak adlandırılır. Her işlem birebir aynı olup sadece yaldız kullanılmaz renksiz ve kağıdı kabartarak yazıların okunması mümkündür ama genellikle hoş görüntü olması için zarfın üstüne büyük harflerle basılması az yazı kullanılması daha doğrudur. Daha çok az bir yazı ile mesele gelin damat ismi gibi zarfın üstüne basılması çok hoş bir görüntü sağlayacaktır.

 

Umarım sizleri anlatabilmişimdir.

Saygılarımla,

İnci Davetiye Wedding Cards

Bir yanıt yazın